Neuropsykiatrinen diagnosointi

Neuropsykiatristen ongelmien arviointi ja tutkimus toteutuu Käypä hoito -suosituksen mukaisesti. Diagnosoinnin perustana on laaja-alainen arvio henkilön toimintakyvystä ja oireista, kehityshistoriasta, elämäntilanteesta ja muista oireisiin vaikuttavista tekijöistä. Diagnoosin tarkentuminen ohjaa hoidon ja kuntoutuksen suunnittelua. Neuropsykiatrinen diagnosointi koostuu erityistyöntekijän alkukartoituksesta sekä lääkärikäynneistä. Erityistyöntekijän alkukartoitus lisää diagnostista luotettavuutta, ketteröittää hoitoon pääsyä, vähentää lääkäritapaamiskertoja ja siten pienentää tutkimuskokonaisuuden hintaa.

1)    Yli 18-vuotiaiden  diagnosointi alkaa erityistyöntekijän alkukartoituksella. Siinä haastattelemalla ja strukturoiduilla kyselylomakkeilla kootaan tietoa mm. lapsuus- ja nuoruusajan kehityksestä, oppimiseen liittyvistä asioista, kokemistasi oireista ja niiden vaikutuksesta arkeen. Lapsuus ja nuoruusvaiheen tietojen keräämisessä on eduksi, jos kartoituskäynnillä on osan aikaa myös mukana näistä vaiheista tietävä läheinen. Tuo mukanasi mahdolliset aiemmat sairauskertomustiedot ja tutkimuslausunnot sekä neuvola- ja kouluterveydenhuollon asiakirjat (esim. päiväkodin arviot, koulutodistukset, HOJKS-arviot)

2)      Saat lähetteen tarvittaviin laboratoriotutkimuksiin.

3)      Lääkärin tutkimuskäyntejä on 2-3 kertaa.

 

Tutustu asiantuntijoimme tästä!

 

Tutkimuksiin ja arvioihin liittyvät kysymykset

Johtava psykologi

Hanna Uurainen

hanna.uurainen (at) proneuron.fi / 0400 998 791

 

Vapaita aikoja diagnostisiin alkukartoituksiin voit katsoa 24h verkkoajanvarauksestamme tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme info (at) proneuron.fi / 0400 601 991.